tiistai 23. helmikuuta 2016

Kaksoismassavauhtipyörä

Kaksoismassavauhtipyörä

Kaksoismassavauhtipyörää käytetään värinänpoistoon koska se vaimentaa kampiakseliin ja vaihteistoon kohdistuvaa rasitusta. Se myös parantaa mukavuutta poistaessaan ylimääräisen värinän matkustamoon.

Kiinteä vauhtipyörä tasoittaa moottorin käyntiä. Kiinteässä vauhtipyörässä ei kuitenkaan ole minkäänlaista joustavaa osaa joten kytkinlevyn on joustettava. Siksi kiinteän vauhtipyörän omaavissa autoissa on joustavalla levykehällä varustettu kytkinlevy.

Rikkoutuneen kaksoismassavauhtipyörän oireet

Liikkelle lähdössä auto nytkähtää varoittamatta. Kaasua "näpäyttämällä" moottoritilasta kuuluu kolahdus kun vauhtipyörän jousto-osa pääsee lyömään laidasta laitaan.
Pidemmällä aikajanalla rikkinäinen kaksoismassavauhtipyörä saataa aiheuttaa kytkimen luistamisen.

Jos kaksoimassavauhtipyörän tilalle vaihdetaan kiinteä vauhtipyörä on myös kannattavaa vaihtaa joustava kytkinlevy. Jos tätä ei tehdä vaihdelaatikko saa huomattavasti enemmän rasitusta.

Jos päätyy irroittamaan vauhtipyörän sitä tulisi silmämääräisesti tutkia että onko se päässyt lämpenemään liikaa (Pinta ympärillä punertaa) tai onko pinnoilla halkeamia.

Kaksoismassavauhtipyörän testaus: Itse kokeilisin vauhtipyörää sormella liikuttamalla että liikkuuko pyörä "tyhjää". Jos tälläistä väljyyttä ei tunnu kokeilisin kääntää vauhtipyörää molempiin suuntiin.
Vauhtipyörän pitäisi kääntyä saman verran molempiin suuntiin.

Kaksoismassavauhtipyörä asennetaan sammalla tavalla kuin kiinteä vauhtipyörä.
Eli kampiakselin päähän vaihelaatikon ja moottorin väliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti